Wat is participeren. In het woordenboek wordt het omschreven met de woorden “mee doen met…”. Hoe kunnen mensen met een beperking mee doen met de wereld waarin wij leven. Het begint bij jezelf. Wanneer je een probleem hebt kun je twee dingen doen. Of je gaat aan de slag om het probleem op te lossen, of je praat met anderen over je probleem. Door je zorgen met anderen te delen, verruim je je bewustzijn. Je eigen zorgen zijn ineens niet meer van jouw alleen. Daardoor ontstaat er een andere perspectief en merk je misschien dat je op een andere manier je zorgen benaderd. Dit is ook een vorm participeren. Je doet mee door je problemen bekend te maken.

Hetzelfde geldt ook als je iets zou willen veranderen. Steeds weer loop je tegen dingen aan, waarvan je denkt, dat zou anders moeten. En misschien kan het ook wel anders. Door je problemen aan andere mensen te vertellen, breng je een verandering aan in de manier hoe je over dat probleem denkt. Al is het verschil in denken bijna niet te merken, toch helpt het je een stukje verder.

Participeren is eigenlijk jezelf steeds weer te ontwikkelen. Iedere ervaring die opdoet, draagt bij aan die ontwikkeling. Soms is het best moeilijk. Denk eens aan het volgende: als je van huis naar de winkel wilt gaan, moet je beginnen met een eerste stap. Door steeds weer iets verder te gaan, kom je uiteindelijk bij de winkel. Je hebt eigenlijk niets te verliezen als wilt mee doen. Door uitdagingen aan te gaan, doe je ervaring op. Die ervaring kun je later weer gebruiken. Na verloop van tijd zul je merken dat je bepaalde dingen minder moeilijk vindt om te doen.

Je kunt het VN Panel Tynaarlo helpen door ons te steunen. Heb je een lichamelijke en/of geestelijke beperking of heb je een chronische ziekte, waardoor je niet mee kunt doen in de samenleving en woon en/of werk je in de gemeente Tynaarlo dan nodig ik je uit om vriend(in) te worden van ons panel. Stuur ons een bericht.