maandag 18 januari 2016

Nieuwjaarsbijeenkomst 18 januari Utrecht


Vertegenwoordigers van de 3 VN panels mengden zich tussen de patiënten-, cliënten- en familieorganisaties in de Jaarbeurs in Utrecht. De traditionele nieujaarsbijeenkomst is een uitgelezen netwerkgelegenheid. Met vier personen stapten panelleden uit Tynaarlo, Winsum en Oldambt in de trein.

Onderweg ervaarden wij weer eens pijnlijk de gebrekkige toegankelijkheid van de NS-treinen. De moderne dubbeldekkers, die in één keer van Groningen naar Utrecht rijden, bieden namelijk alleen plaats voor rolstoelers direct achter de toegangsdeuren. Onderkoeld bereikten wij zodoende Utrecht.

 
De nieuwjaarsbijeenkomst begon met een luchtig voorprogramma over actuele thema's als 'oprechtheid', 'eigen regie' en 'kracht' en 'hoe ervaar je de wereld'.
Daarna was er ruim de tijd om nieuwe contacten te leggen, oude banden aan te halen en elkaar voor te stellen aan mensen die voor de panels van belang kunnen zijn of kunnen worden. Hoewel nog niet alle landelijk werkende organisaties het zich beseffen, hangt het welslagen van her verdrag voor mensen met een beperking van de Verenigde Naties namelijk sterk af van de steun die men lokaal kan bieden.

Op het treinstation in Utrecht kregen wij een reprimande wegens het niet melden, dat Jolanda in haar rolstoel terug naar huis wilde reizen, bij één van de informatiepunten op Hoog Catharijne.
Nadat de NS-laadploeg ons wederom achter een te smalle toegangsdeur "plantte", hebben we Jolanda toch maar de verwarmde coupé in gedragen. De reis naar Groningen was een stuk aangenamer.