Maatjesproject

hendrik, maandag 20 juni 2016 - 00:10:12Maatjes projecten in de gemeente Tynaarlo.

Er zijn twee organisaties waar je een maatje kunt aanvragen in de gemeente Tynaarlo. Er zijn te weinig vrijwilligers om de aan de vraag naar een maatje te kunnen voldoen. Hierdoor blijven de hulpvragers meestal te lang zonder extra ondersteuning. Als vrijwilliger(ster) hoef je meestal niet zo veel te doen. Soms is een luisterend oor al genoeg. Het kan zijn dat je samen iets leuks gaat doen. Meestal zijn het maar eenvoudige dingetjes die je samen met elkaar onderneemt, waardoor je je medemens heel erg blij kunt maken. Lijkt het je leuk om anderen te helpen, informeer eens bij Humanitas en/of bij Stichting Trias.


Maatjes-project Trias.

Vrijwillige Hulpdienst en Maatjesproject
De vrijwilligers van de hulpdienst zetten zich in voor het welzijn van mensen die door omstandigheden (soms tijdelijk) behoefte hebben aan een beetje extra hulp en ondersteuning. Bijvoorbeeld vanwege chronische ziekte, handicap of depressie.  Maar ook ter ondersteuning  van mensen die zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben.Daarnaast kunnen vrijwilligers ingezet worden ter ondersteuning van een mantelzorger voor wie het soms allemaal wat teveel wordt.

Kenmerken:
- Vrijwillige hulp is gratis: alleen werkelijk gemaakte onkosten worden vergoed

- Vrijwillige hulp is altijd ter ondersteuning van hulp die door familie, buren of vrienden wordt gegeven, nooit ter vervanging van professionele hulp.

Maatjesproject:
Een maatje is een vrijwilliger die een ander tijdelijk een steuntje in de rug geeft. Het maatjesproject van Trias bemiddelt in contact tussen vrijwilliger en mensen met psychische kwetsbaarheid. Structuur en sociale contacten zijn erg belangrijk om de draad van het leven weer op te pakken. Het doel van het contact is betrokkenheid en ontspanning. De koppels bepalen samen wat ze prettig vinden om te doen: wandelen, naar de film, uit eten of gewoon ergens een kopje koffie drinken. Diegenen die al een maatje hebben zien het als een bijzondere ervaring en zijn vaak blij dat ze de stap gezet hebben. Ook Humantitas heeft een maatjesproject gestart. Door elkaars specialismen te kennen en aanvragen voor een maatje met elkaar te bespreken, lukt het ons in de meeste situaties om de juiste vrijwilliger van één van beide organisaties voor te stellen als maatje. Om aan de verzoeken voor een maatje te kunnen voldoen zijn meerdere vrijwilligers nodig. Aanmelden van vrijwilligers of voor vragen kan via: stichtingtrias.nl.Maatjes-project Humanitas.

Maatjesproject
 
Humanitas Tynaarlo is eind 2013 gestart met het maatjesproject. We ontvangen steeds meer verzoeken voor éénmalige hulp, een aantal bezoeken of langdurend contact, hierbij kunt u denken aan:
  • Samen de tuin op orde maken omdat het alleen niet lukt.
  • Hulp bij het omgaan met een computer.
  • Samen koken.
  • Iemand om gezelschapsspellen mee te spelen of om mee naar de film te gaan.
  • Leren van de Nederlandse taal.
  • Bieden van emotionele steun.
  • Hulp bij het zelfstandig wonen.
  • Hulp bij het aangaan van sociale contacten.
De verzoeken zijn zeer divers. Het doel van de bezoeken is om iemand dat steuntje in de rug te geven dat tijdelijk nodig is, samen ontspannen is daarbij heel belangrijk.

Eén-op-één contact
Maatjesproject is een verzamelbegrip voor projecten die vrijwilligers één-op-één koppelen aan iemand die op bepaalde punten in het leven even een coach, mentor of maatje nodig heeft. Humanitas Tynaarlo werkt samen met Stichting Trias. Stichting Trias heeft ook een maatjesproject, speciaal voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Door elkaars specialismen te kennen en aanvragen voor een maatje met elkaar te bespreken, lukt het ons in de meeste situaties om de juiste vrijwilliger van één van beide organisaties voor te stellen als maatje.

In een korte film komen vrijwilligers aan het woord.

Meer informatie:
Wilt u meer informatie over het maatjesproject? humanitas.nl.